Over Bert

Ik prijs me gelukkig. Ik mag vertellen dat mijn verhaal startte in een gezin dat me alle kansen wilde bieden. Kansen om te studeren, kansen om te groeien. Nu dat verhaal al meer dan 30 jaar duurt, kent het eenvoudige, romantische, droevige en complexe hoofdstukken. Opgegroeid in een nest van mensen in de gezondheidszorg en het onderwijs, sta ik als wereldverbeteraar en dromer klaar voor de dag die komt.

Wie me kent, zal vertellen dat ik optimistisch in het leven sta en veel veerkracht toon. Dat ik ambitieus voor de dag kom en liever kritisch dan meegaand ben. En dat het moeilijke pad toch zoveel aantrekkelijker is dan dat andere. 

Ik ben een duizendpoot, generalist en leg de lat heel hoog. Voor mezelf en voor wie plaats neemt tegenover mij. En samen raken we er over.  

Van passie tot onderneming

Wastijn is ontstaan uit een verdoken passie, een oneindige ambitie en heel veel goesting in ondernemerschap. Ik kan putten uit ervaring en engagementen in zowel profit als non-profit, heb ik heel wat kansen gekregen om (inter)nationale werelden te verbinden.

Hoewel het idee om met Wastijn een premium brand te starten altijd wel ergens aanwezig was, zette ik de stap toen het duidelijk werd dat mensen wilden betalen voor mijn diensten. En sinds eind 2019 ben ik officieel een professional met een unieke invalshoek op coaching en training. Iets dat kleur kreeg vanuit het sociaal-cultureel werk, onderwijs, Sales en Marketing. 

Ik grijp de kans om mijn expertise als lerarenopleider, docent ‘coaching en management’ en onderzoeker van de zorg- en onderwijspraktijk verder ten dienste te stellen van het brede werkveld. Hoewel ik nooit de term ‘expert’ zou gebruiken, is het altijd fijn om te voelen hoe zowel nationale als internationale partners de weg vinden om met mij samen te werken over deze thema’s. Een erkenning die verder gaat dan een titel of woord. 

Trainer, facilitator en coach

Trainer

Het begon allemaal in de rol van instructeur én hoofdinstructeur. In het jeugdwerk werkte ik zowel nationaal als internationaal in het vormings- en trainingswerker. Dat met vrijwilligers, professionals en individuele deelnemers, in kortdurende als langer lopende projecten.

Facilitator

In de rol van Trainer, ontdekte ik het belang van faciliteren, waar training een onderdeel van kan uitmaken. Toch gaat het voor mij nog een stap verder: ervoor zorgen dat ik op termijn overbodig wordt. Zorgen voor dat duwtje in de rug en af en toe dat outsiders perspective. Om personen en groepen zelf te kunnen groeien en floreren. Daar ligt mijn expertise.

Coach

En toen kwam er ook die rol als coach bij. Een rol waarin ik met vallen en opstaan in gegroeid ben. Een titel die velen zich toe eigenen, maar daarom niet altijd kunnen waarmaken. En ondanks de vele uren coaching op de teller, nog steeds een begrip waar ik voorzichtig mee omspring.

Na het volgen van heel wat verschillende opleidingen ontdekte ik de ware aard van coachen. Coachen dat niet begeleiden, ondersteunen of adviseren is. Een evolutie van eerste, tweede naar derde generatie coaching. Vertrekkend vanuit de vragende partij.

Ook vandaag verdiep ik me steeds verder in theorie en praktijk via boeken, webinars, opleidingen en cursussen. Een kwalificatie als loopbaancoach en als systemisch coach liggen binnen handbereik.

Waarom "Wastijn"?

Met de merknaam “Wastijn” kies ik ervoor mijn voorbeelden te eren: mijn vader en grootvader. 

_DSC5909

De eerste is voor mij inspirerende leidinggevende in de gezondheidszorg. Heeft mij doorheen mijn gehele ontwikkeling getoond wat baas zijn écht betekent. 

Mijn grootvader was dan weer vooral een verhalenverteller. Met mijn weinig voorkomende achternaam een unieke kans om hen in de verf te zetten. De keuze voor zorg én onderwijs is dan weer te danken aan mijn moeder, in wiens voetsporen ik uiteindelijk ook wat aan het stappen ben. Een eerbetoon aan alles wat ze beiden voor me hebben willen doen. 

Trainer, Facilitator & Coach

Opleiding

In 2011 studeerde ik af te Brussel met een diploma Sociaal-Cultureel Werk op zak inclusief een buitenlandse specialisatie rond Cultuureducatie. Cultuur in brede zin had me te pakken en bracht me tot een Master in de Culturele Studies te Leuven.

Werk

Na enkele jaren als leidinggevende te hebben gewerkt in een organisatie, ben ik als docent en onderzoeker op een hogeschool aan het werk. Intussen kende ik mijn weg in de sociale wetgeving, coaching, Human Resources en de basisprincipes van de bedrijfskunde.

Engagement

Naast mijn dagdagelijkse job, kom ik als vrijwillig bestuurder en trainer met heel wat facetten van het zorg en onderwijs in aanraking. En blijf ik ook als coach werken, zowel met anderen als aan mezelf. Met oog op het begeleiden van reflecterend leren en systeemtheorie. 

Erkend coach & trainer

Specialisatie als
Loopbaancoach

Gecertifieerd bij Yourcoach

Specialisatie als
Stress- en Burn-Out Coach

Gecertifieerd bij Yourcoach

Specialisatie als
systemisch coach

Gecertifieerd bij de Interactie-Academie

Aangesloten bij
Loopbaancentrum Facet

Ik maak deel uit van het Loopbaancentrum Facet en kom dus ook in aanmerking voor de Loopbaancheques van de vdab.

Lid European
Mentoring & Coaching Council

Ik ben lid van het EMCC netwerk België en Europa en ik onderschrijf verbind me daarbij tot hun deontologische code.